marți, 9 septembrie 2014

CBRE: Cererea de spatii de birouri in V Europei a atins cel mai inalt nivel de la debutul crizei financiare



  •  Londra a inregistrat cea mai ridicata crestere a cererii: 29%
  •  Parisul este orasul cu cel mai mare volum de spatii de birouri inchiriate in ultimii doi ani
  •  In Milano volumul de spatii de birouri inchiriate s-a dublat

Cererea de spatii de birouri in Europa de Vest a atins cel mai inalt nivel de la debutul crizei financiare, potrivit celui mai recent raport emis de compania de consultanta imobiliara CBRE.

City Tower Sofia - executant OCTAGON
Companiile au inceput sa solicite din ce in ce mai multe spatii de birouri noi, iar cererea in trimestrul II al lui 2014 a crescut cu 21% fata de primul trimestru al anului, marcand cel mai inalt nivel din Europa de Vest, de la inceputul crizei financiare.  Milano si Lisabona au fost doua orase foarte activite in privinta cererii, in timp ce Londra si-a mentinut pozitia dominant de destinatie populara pentru chiriasii corporate, cu o crestere de 29% a cererii, in trimestrul al II-lea.  In Milano, suprafata de spatii de birouri inchiriate s-a dublat in trimestrul II atingand 94.000 mp, in timp ce Lisabona a inregistrat unul dintre cele mai puternice trimestre din ultimii ani. 

In Paris, piata de birouri, dominata in timpul crizei de ocupanti lipsiti de increderea in relocare, a inregistrat cel mai mare volum de spatii inchiriate din ultimii doi ani, raportand o crestere de 28% in trimestrul II, comparativ cu trimestrul I. In Europa, in ansamblu, volumul spatiilor de birouri inchiriate a inregistrat o crestere sanatoasa de 12,2% in trimestrul II, fata de primul trimestru al anului.

City Tower Sofia - executant OCTAGON
In urma cresterii cererii, volumul spatiilor de birouri libere in Europa de Vest a scazut in trimestrul II. Centrul Londrei a inregistrat a treia scadere consecutiva a volumului spatiilor de birouri libere de la un trimestru la altul, cu un stoc foarte scazut de spatii de birouri clasa A. Cererea de spatii de birouri in crestere si in Bruxelles, Paris si Amsterdam a contribuit de asemenea la scaderea volumului de spatii libere. Frankfurt s-a confruntat cu cea mai notabila scadere a stocului de spatii de birouri libere: stocul a scazut brusc pentru al doilea semestru consecutiv, in urma eliminarii spatiilor de birouri vechi si conversiei spatiilor comerciale mai vechi, in cladiri rezidentiale.  In ciuda acestui fapt, stocul de spatii de birouri libere in ansamblu a stagnat in Europa, in trimestrul II, contracarat de volumul mare de spatii de birouri livrate in Europa Centrala si de Est (ECE). Stocul de birouri este previzionat sa creasca cu cel putin 10% in Praga, Varsovia, Moscova si St Petersburg, in urmatoarele 18 luni, un procent mare din acest stoc fiind in constructie in acest moment.


City Tower Sofia - executant OCTAGON
Efectul puternic asupra declinului stocului de spatii de birouri libere, in special in Europa de Vest, are potentialul de a pune presiune asupra cresterii chiriilor prime pe termen lung. In Madrid, spre exemplu, chiriile prime au crescut de la €24,50/mp pe luna, la  €24,75/mp pe luna in semestrul II, prima crestere a chiriilor de la recesiune, argument relevant pentru imbunatatirea stabilitatii economice. Pietele de birouri care au performat cel mai bine, au inregistrat cele mai ridicate cresteri ale chiriilor prime: in Dublin chiriile au avut o crestere uriasa de  14,2% in trimestrul II, la €430,50/mp pe an, generata partial de o cerere puternica din partea ocupantilor din domeniile tehnologie, media si telecom. Zona de Est a Londrei  a inregistrat o crestere a chiriilor de 2,4%, in aceeasi perioada.

City Tower Sofia - executant OCTAGON
Tim Hamilton, Senior Director, EMEA Global Corporate Services, la CBRE a explicat:“Remarcam o crestere a apetitului pentru inchirierea sau pentru achizitionarea spatiilor de birouri, in special in Europa de Vest, ceea ce este incurajator.  Acest lucru inseamna ca ocupantii corporate, care au fost limitati in ultimii ani de bugetele reduse si de strategiile de cost management stringente,  rezultand intr-o contractie a volumului de inchirieri, sunt pregatiti acum sa-si incordeze muschii si sa inchirieze spatii noi. Pe masura ce pietele devin mai efervescente, cresterea chiriilor prime are sanse sa devina din ce in ce mai raspandita in urmatoarele 12 luni, in special avand in vedere stocul redus si un numar redus de proiecte de birouri. Dupa ce au profitat cativa ani de avantajul reducerii chiriilor, ocupantii vor trebui sa ia in considerare in planurile strategice, potentiale cresteri ale chiriilor.” 


OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii puteti gasi AICI.
Telefon: (+4)021.232.39.20


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu