vineri, 25 septembrie 2015

CUM FUNCTIONEAZA CLADIRILE EFICIENTE ENERGETIC

Cladirile sunt responsabile pentru peste 40% din consumul total de energie si 24% din productia de dioxid de carbon la nivel mondial, potrivit unui studiu realizat de Agentia Internationala de Energie (IEA). Eficienta energetica este, in prezent, unul dintre cele mai dezbatute subiecte in industria constructiilor, iar constructorii se straduiesc sa gaseasca solutii din ce in ce mai performante.
525 Golden Gate, San Francisco

Unde au loc pierderile de energie intr-o cladire?
·         Acoperis: 25%
·         Pereti: 50- 60%
·         Fereste: 10- 20%
·         Usi: 15%

Cladiri eficiente energetic:

One Westminister Place (Londra)- Fatada din sticla a cladirii de birouri reflecta lumina intr-un spectru larg de culori si creaza efectul de “aripa de libelula”. Peretii din straturi de sticla suprapuse formeaza o zona tampon cu rol de izolatie termica. Vara, aerul fierbinte din interiorul zonei tampon, poate fi extras pentru a crea energie.

525 Golden Gate (San Francisco)- Cladirea include turbine de vant montate pe acoperis, iar fatada este construita din panouri solare. Ferestrele generoase  permit luminii naturale sa invadeze cei 24.000 mp ai cladirii.

Okhta Tower, St Petersburg
The Okhta Tower (ST. Petersburg)- Turnul are 5 parti, care se intorc pe traiectorie ascendenta, reflectand miscarea si energia apei din Raul Neva, care inconjoara cladirea. Okhta Tower are un exochelet din doua straturi de sticla, oferind acces la ventilatie, lumina naturala si izolatie termica, intr-un oras in care iernile sunt foarte reci.

Fusinopolis (Singapore)- Cladirea- un zgarie- nori cu 15 etaje- include un “brau” de 1,4 km de vegetatie hranit de lumina naturala. Vegetatia izoleaza complexul iarna si ofera racire pasiva vara, prin intermediul plantelor care elibereaza vapori de apa.

Solutii eficiente energetic:

Podea din cherestea

Podeaua- Exista multe soltutii pentru a crea podele eficiente energetic. Puteti alege covoare care cotin o cantitate mare de materiale reciclate, placi de ceramica lipite intre ele sau puteti folosi materiale naturale cum este cheresteaua.

Iluminatul- Evitati sa instalati lumini incandescente si lumini cu halogen. Luminile fluorescente arata bine, sunt economice, necesita mult mai putina intretinere si sunt foarte eficiente energetic.

Incalzirea & racirea- Sitemele de incalzirea si racire au cel mai mare impact asupra eficientei energetice a unei cladiri. Spatiile izolate termic vor mentine temperaturi ridicate iarna si temperaturi scazute vara, fara costuri post- inslatare. Boilerele pot fi foarte scumpe si pot consuma multa energie- alegeti boilerul potrivit pentru cladirea dvs, cu mare atentie.  Sistemele de racire inteligente folosesc schimbatoare de caldura pentru a capta surplusul de caldura.

Canapea din lana naturala

Mobila- In functie de design, incercati sa alegeti mobila din materiale naturale cum sunt cheresteaua si lana sau din materiale reciclabile. Cumparati mobila de la producatori care au o reputatie buna in ceea ce priveste protectia mediului.


Apa- Instalati robinete, dusuri, toalete si aparate de bucatarie eficiente energetic. Folositi sisteme pentru reciclarea apei de ploaie. Instalati un sistem eficient de detectare a pierderilor. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu