joi, 19 noiembrie 2015

Cele mai spectaculoase acoperișuri din lume

Acoperișul este o parte importantă a unei constructii intrucât oferă protecție și poate conferi personalitate clădirii. Așa cum clădirile se diferențiază prin arhitectură și acoperișurile pot fi remarcabile prin design. Sunt milioane de acoperișuri în intreaga lume, însa câteva dintre acestea sunt cu adevarat spectaculoase.

1. Hospices – Beaune, Burgundia, Franța

Oamenilor le place să viziteze regiunea Burgundia din Franța pentru că acolo pot gasi o varietate mare de vinuri, dar la fel de fascinante sunt și acoperișurile clădirilor Hospices Beaune. Aceste spitale și clinici au fost construite în secolul al XV-lea, iar acoperișurile lor atrag atenția prin design și armonie cromatică.



2. Templul Thean Hou – Kuala Lumpur, Malaezia

Deși acest omagiu adus zeiței al cărei nume inseamna “Mamă Cerească” în dialectul cantonez, pare să dateze din vremuri antice, acest templu are doar aproximativ 250 de ani vechime. Decorațiunile de pe acoperiș includ țiglă multicoloră și mulți dragoni.



3. Opera din Sydney- Australia

Formele curbate care compun acoperișul opereui fac această structură unică în lume. Fiecare dintre “cochilii” este de fapt un panou din beton prefabricat acoperit de peste un million de plăci de țiglă suedeză. Construcția clădirii a durat 14 ani și a costat aproximativ 102 mil. dolari australieni. Bugetul alocat inițial a fost de 13 ori mai mic.



4. Casele cu acoperișuri din țiglă roșie- Orașul vechi – Dubrovnik, Croația

Aceste acoperișuri par destul de noi pentru o așezare cu o vechime de 1.300 de ani, nu-i așa? Orașul Dubrovnik a fost asediat între 1991 și 1992 de către armatele sârbe, iar orașul vechi a fost distrus aproape în totalitate. Așezarea a fost bombardată pentru că armatele nu au putut să pătrundă în Dubrovnik, un oraș inconjurat de pereți de piatră groși.



5. Olympia Park – Munchen, Germania

Așa cum sugerează și numele, aceste clădiri au fost construite pentru Jocurile Olimpice de Vară din  1972, care au avut loc în Munchen. Acoperișurile nu sunt solide și sunt construite dintr-un material lucios, ușor. Spre deosebire de restul clădirilor istorice, pe acoperișul Stadionului Olimpic se poate merge.



6. Catedrala Sf. Ștefan – Viena, Austria

Acoperișul catedralei datează din sec. al XIV-lea și este acoperit cu 230.000 de plăci multicolore de țiglă. Pe lângă tiparele geometrice, aceste plăci de țiglă formează și imagini, inclusiv steme și un uliu cu două capete. În plus, acoperișul este atât de abrupt, încât nu poate fi spălat decât de apa de ploaie.



7. Grand Palace – Bangkok, Thailanda

Așa cum puteți vedea, regele Tailandei, care locuiește in acest palat are gusturi foarte bune. Palatul se întinde pe o suprafață de 2,2 mil. mp, iar decorațiunile acoperișului sunt complexe, frumoase și încarcate cu simboluri apartinând culturii și istoriei Thailandei.



8. Acoperișurile din Santorini, Grecia

Dacă judecăm clădirile din insula grecească Santorini după acoperișuri, toate par să găzduiască familii regale, dar nu este deloc așa. Acoperișurile albe din calcar sunt practice pentru că reflectă razele soarelui pentru a menține răcoarea în interiorul clădirilor. Și pentru că plouă foarte puțin, există cisterne, plasate strategic lângă acoperișuri, pentru a colecta apa de ploaie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu